21. huhtikuuta 2013

Havukka-ahon ajattelija - Veikko Huovinen

 Veikko Huovinen syntyi Simossa toukokuussa 1927, puolta vuotta myöhemmin perhe muutti Sotkamoon, jossa Huovinen asui kuolemaansa 2007 saakka. Huovisen kerrotaan olleen jo lapsena hulluja tarinoita kertoileva poika, ilkikurinenkin, mutta pohjimmiltaan kiltti.
 

Huovinen osallistui sotaan vapaaehtoisena jatkosodan lopulla kesällä 1944. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1946, oli jonkin aikaa metsätöissä ja lähti sitten opiskelemaan Helsingin yliopistoon maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan ja valmistui metsänhoitajaksi 1952. Mentyään 1958 naimisiin Hilkka Hemmingin kanssa Huovinen jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi. Perheeseen syntyi kolme lasta.


Huovinen oli nuorena hiljainen ja eristäytynyt. Sellaisena hän piti itseään myöhemminkin ja karttoi julkisuutta.


Havukka-ahon ajattelija on Huovisen esikoisromaani ja samalla läpimurtoteos, joka ilmestyi vuonna 1952 ja nousi hänen tunnetuimmaksi teoksekseen.


Havukka-ahon ajattelijan päähenkilö on Konsta Pylkkänen, joka on erikoinen, itseoppinut  ”korpifilosofi”. Konstalla on ehtymätön tiedonjano ja erittäin vilkas mielikuvitus. Konsta viihtyy paljon yksikseen mietiskellen. Osa Konstan menneisyydestä on hämäränpeitossa ja sen vuoksi kylillä liikkuu monenlaisia huhuja hänestä. Konstan paras kaveri ja ymmärtäjä on Mooses Pessi, joka antaa vihjeen työmahdollisuudesta tutkimusavustajana. Konsta elättää itsensä pääasiassa metsätöillä, mutta tekee myös kaikenlaisia muita maaseudun töitä.

Kirjan tapahtumapaikkana ovat Lentuan rannat Kainuussa jonakin sodanjälkeisenä kesänä. Etelästä on tullut luonnontutkijoita eli Konstan sanoin ”lisenssejä” tutkimaan harvinaisia lintulajeja. Konsta pääsee avustamaan tutkijoita ja tekee harvinaisen löydön. Hän saa saaliiksi pyymetson, joka on pyyn ja metson risteytys. Sellaista ei ole ennen tavattu.


Kirja on teemaltaan maaseudun elämän kuvausta sodan jälkeisessä Suomessa. Hiljaisen maaseudun kesäelämään tuo muutoksen Helsingin tutkijoiden saapuminen. Yhtenä teemana on myös Konstan filosofointi, joka kuljettaa omalta osaltaan tarinaa eteenpäin.


Kirjan kieli on rikasta ja vivahteikasta. Huovinen osaa kuvata luontoa hyvin elävästi. Konsta Pylkkäsen lapsenomainen tapa pohtia asioita tekee kirjasta humoristisen. Kirjan huumori oli varmasti omiaan helpottamaan sodasta toipuvan maan kansalaisia ja saattoi omalta osaltaan auttaa terapeuttisesti.


Yleensäkin Huovisen teokset ovat elämänmyönteisiä ja humoristisia. Myöhemmin hänen huumorinsa muuttuu kuitenkin mustemmaksi ja satiirisemmaksi.


Huovinen kirjoitti uransa aikana yli 30 teosta, joita on käännetty useille kielille. Muita hänen teoksiaan: Hamsterit (1957), Lampaansyöjät (1970) ja Veitikka (1971). Huovisen viimeiseksi teokseksi jäi oman lapsen masennuksesta ja itsemurhasta kertova Pojan kuolema (2007).


Oma lukukokemukseni Havukka-ahon ajattelijasta: Kirjassa aika jotenkin pysähtyy. Minulle on muodostunut tästä kirjasta mielikuva aurinkoisesta kesäpäivästä, jolloin ei ole kiire mihinkään. On aikaa ajatella sinisiä ajatuksia ja ihmetellä poutapilvien liikkeitä taivaalla.

Mielestäni tämä kirja sopii hyvin vastapainoksi nykyiseen hektiseen elämäämme. Joskus meidän jokaisen olisi hyvä pysähtyä ja antaa ajatusten virrata kuin Pylkkäs-Konstalla konsanaan.


”Tämä on pahaenteinen päivä, mietti Konsta. – Kaikki viittaa ihan selvästi siihen, ettei töistä tule mitään tämän auringon alla. On se koettu ennenkin. Minähän tästä pikapuoliin käyn nukkumaan tuon kuusen varjoon. Sitä vastenhan se on tuohon kasvatettukin, että antaisi varjoa. Saahan se eteläinen nyt soitella havumetsässä, eikä se työ tekemällä lopu, eikä se ole semmonen tarkoituskaan, ja onhan sitä tehtykin satatuhatta päivää, ja mitäpä see kehenkään kuuluu. Tur-lur-luppakorva-luttantei…”


Suosittelen lukemiseksi kiireen keskelle, pysähdyttämään toviksi.1 kommentti:

  1. Korpifilosofi Konsta Pylkkänen on edelleen yksi mieleenpainuvimmista kirjallisista hahmoista kotimaisessa kirjallisuudessa.Hänen elämänasenteensa ja pohdintansa ovat viehättäneet lukijoita monen vuosikymmenen ajan.

    VastaaPoista