27. huhtikuuta 2013

Korttelin kuningatar: Outi Pakkanen


Suomen dekkarikuningatar ja murhakuningattareksikin mainittu kirjailija Outi Pakkanen syntyi Kokkolassa tammikuussa 1946. Jo lapsuutensa hän vietti kuitenkin Helsingissä ja tarkemmin Lauttasaaressa, jonne hänen kirjansa usein sijoittuvatkin.  Miljöökuvauksissa voi seurata esim. Helsingin ydinkeskustan muuttumista. Stadin slangi ry nimitti kirjailija Outi Pakkasen vuoden 2010 Stadin Friiduksi, koska hän "dekkarikniigoissa bamlaa upeesti Stadist ja dallaa tseboilla Larun rantsuja".

Outi Pakkasen äiti oli kirjailija Kaija Pakkanen ja kirjailija Jukka Pakkanen on hänen veljensä.

Outi Pakkasen dekkareiden tapahtumat sijoittuvat sukujuhliin, luokkakokouksiin ja seminaareihin. Hän ei halua tehdä kirjoissaan poliisista sankaria, koska ei tunne mielestään näiden maailmaa tarpeeksi hyvin. Pakkanen on sanonut, että hän haluaa kirja kirjalta
dokumentoida ajan ilmiöitä ja niitä asioita, joita ajassa liikkuu. Ruoka on myös tärkeä elementti Pakkasen dekkareissa. Koulutukseltaan Pakkanen on ekonomi ja hän työskenteli yli 25 vuotta markkinointi- ja mainosalalla. Pakkanen toimi Uudet Kirjat -kirjakerhon päätoimittajana vuosina 1987–2004. Nykyisin Pakkanen on vapaa kirjailija.


Kirjailija Outi Pakkanen nauttii hyvästä ruuasta ja kaupunkimiljööstä, eikä saa matkustamisesta kyllikseen. Hän viettääkin ison osan vuodesta lempikaupungissaan Berliinissä. Keväisin Pakkanen kirjoittaa Berliinissä kuukauden tai kaksi. Siellä hän sanoo voivansa keskittyä kirjoittamiseen sosiaalisen elämän häiritsemättä ja lisää, että onhan se niin, että kaukaa näkee paremmin lähelle. Hän on elämänsä aikana asunut ja matkustanut ympäri maailmaa ensin vanhempiensa ja sisarustensa kanssa, myöhemmin miehensä ja poikansa kanssa. Nykyään hän matkustaa mielellään yksin. Lähteminen matkalle on silloin helppoa.

Outi Pakkanen on kirjoittanut lähemmäs kolmekymmentä dekkaria sekä lisäksi dekkareissa mainittuihin herkullisiin, yleensä Anna Laineen valmistamiin, ruokiin liittyvän keittokirjan Porosta parmesaaniin ja kaksi elämänkertaa.

Vuonna 1995 ilmestynyt Korttelin kuningatar on Outi Pakkasen taattua laatua. Pakkasen monista aiemmista dekkareista tuttu freelance-graafikko Anna Laine, huomiota herättävän pitkä, laiha ja aina mustiin pukeutuva herkkusuu, jolla on vanha ja lihava mäyräkoira Justus, joka saa osakseen hellää hoivaa ja herkkupaloja. Annan tavaramerkki ovat lihottavat herkut, joiden reseptejä on ujutettu tarinaan. Anna Laine havaitsee Eerikinkadun ja Abrahaminkadun kulmassa sijaitsevan jugend-kerrostalon, lähes jugendlinnan, asukastaulussa kolme tuttua nimeä. Talossa asuvat omissa asunnoissaan Annan entinen luokkatoveri Salla Lappi, tämän sisar, ex-valokuvamalli Inari Lappi, ja sisarusten äiti, entinen operettidiiva Meri Lappi, voimakas taiteilijaäiti ja hänen täysin toisistaan eroavat tyttärensä. Kaksi ihmistä kuolee, ja naapuruston kantakapakassa pohditaan syitä ja seurauksia. Salla Lappi on nähnyt jotain, eikä usko virallisiin selityksiin ja pian hän on suuressa vaarassa. Anna Laine joutuu puolivahingossa keskelle tämän omituisen perheen asioita.

Itse pidän Outi Pakkasen dekkareista, eikä tämäkään kirja siitä poikennut. Kirja on helppoa luettavaa, ei liian raskas ja raaka, kuten useimmat dekkarit. Lähinnä viihdyttävä. Ja minua viehättävät nämä tarkat kuvaukset Helsingistä, vaikka en siellä asukaan. Matkoistani sinne monet paikat ja rakennukset ovat kuitenkin tunnistettavissa.

Luen kirjoja, joissa Anna Laine on rikoksia ratkomassa, nälkäisenä, koska kirjoissa selostetaan useampaan otteeseen tarkasti herkullisten ruokien valmistamista. Olenkin hankkinut hyllyyni myös Outi Pakkasen kirjan Porosta parmesaaniin, johon Anna Laineen parhaat reseptit on koottu lukijoiden käyttöön. Kirjailija on ne omassa keittiössään kokeillut ja hyviksi havainnut. Periaatteena on, että herkullista ruokaa ja ikimuistoisia illallisia voi valmistaa myös ilman kohtuutonta vaivannäköä.
jännitysromaani, dekkari, kaupungit :Helsinki : 1990-luku, jännityskirjallisuus, rikoskirjallisuus, salapoliisikirjallisuus, kaunokirjallisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti