8. toukokuuta 2013

Elina Tiilikka: Punainen mekko

 "Olen Noora, 20-vuotias, blondi, hyväkroppainen ja sosiaalinen. Soita ja ehdota mitä on mielessä!"

Elina Tiilikka (s.1986) on melko uusi nimi suomalaisten kirjailijoiden joukossa. Hän tulee pohjalaisesta suurperheestä ja parhaillaan hän harjoittelee tatuoimista Kreikassa. Tiilikan lapsuuden toiveammateista kirjalijasta, laskuvarjohyppääjästä, rosvosta, sekä sukeltajasta ensimmäinen toteutui. Tämän lisäksi hän on harjoittanut myös muuta ammattia, johon hänen esikoisromaaninsakin Punainen mekko perustuu - prostituutiota.

Punainen mekko (2010) kertoo Noora -nimisestä naisesta, joka päättää ryhtyä myymään itseään rahasta. Kun vuokra on maksettava ja asiakkaita on liiaksikin asti, tuntuu rahasta kieltäytyminen lähes tyhmältä. Huolettomasti hetken mielijohteesta nettiin laitettu ilmoitus toimii lähes hämmentävän nopeasti, ja Noora heittäytyy prostituution maailmaan.

Pidän teoksen rehellisyydestä ja lakonisuudesta. Intensiiviset ja ajoittain raadollisetkin kohtaukset sekä tekstin herpaantumaton ote lukijasta saavat aikaan myönteisen lukukokemuksen. Suosittelenkin kirjaa ehdottamasti kaikille suomalaisen proosan ystäville vähintäänkin jo aiheen mielenkiintoisuuden vuoksi. Tämän lukaisee kevyesti illassa, mutta ajatukset voivat jäädä pörräämään pidemmäksikin aikaa.

/MariaEi kommentteja:

Lähetä kommentti