13. toukokuuta 2013

Joni Skiftesvik: Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaajaJoni Skiftesvik (s. 1948) on oululainen kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan monipuolisena kirjoittajana ja erityisen taitavana novellistina. Hän on kirjoittanut mm. novelleja, romaaneja, näytelmiä, kuunnelmia, dramatisointeja sekä elokuvien käsikirjoituksia. Ennen kirjailijaksi ryhtymistä Skiftesvik on työskennellyt toimittajana, toimitussihteerinä, toimituspäällikkönä sekä päätoimittajana. Tämä lehtimiestausta näkyy Skiftesvikin tavassa kirjoittaa lyhyitä ja toiminnallisia lauseita. Hänen tekstinsä on tiivistä, mutta silti elävää ja tarinan ehdoilla etenevää. Ennen kaikkea Joni Skiftesvik on taitava tarinankertoja ja juonen rakentaja. Hän kirjoittaa yhtä paljon rivien väleihin kuin riveille, jolloin lukijalle jää vielä paljon pohdittavaa ja pureskeltavaa. 

Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja on Skiftesvikin esikoisteos, joka ilmestyi vuonna 1983. Teos sai heti hyvän vastaanoton ja palkittiin parhaana esikoisteoksena J.H. Erkon palkinnolla. Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja on novellikokoelma, jonka aiheet ja tapahtumat sijoittuvat Perämeren seudulle, meren äärelle ja rantamaisemiin. 

Novellin kertojana on usein lapsi, joka tarkkailee aikuisten toimia ja tekemisiä, kuuntelee heidän keskustelujaan ja tarinoita ja tekee omia tulkintoja aikuisten maailmasta. Toistuvina teemoina on isän ja lapsen suhde, elämän karuus ja köyhyys sekä hyvän ja pahan problematiikka. 

Kokoelman ensimmäinen novelli Aavistaja kertoo Eila-tytöstä ja hänen äidistään, jotka tuovat kuolinilmoitusta lehden konttoriin. Äiti saa osakseen töykeää ja ylimielistä kohtelua. Takaumina kerrotaan tarina, jossa käy ilmi, että Eilan isä on sotilassairaalasta päästyään alkanut varustautua vihollisen hyökkäyksen varalle rakentamalla tähystystornia ja kaivantoja. Hänen aavistuksensa käyvät toteen ja eräänä yönä metsän reunasta hiipiikin miesjoukko…

Novelli nimeltä Peilinki kertoo Mikosta, joka etsii kadonnutta isäänsä. Samalla hän muistelee isän kanssa koettuja kalareissuja, jotka päätyivät siihen, että Mikko souti humalaisen isän kotirantaan. Hän muistelee, miten isä varasti verkot, mutta ei saanutkaan niillä kalaa, äidin ja isän riitoja, joiden jälkeen isä lähti matkoilleen ja lähetti postikortin jostain päin maailmaa. Sitä mukaa kun isän etsintäreissu etenee, Mikon muistot muuttuvat halveksunnasta kaipuuseen ja lopulta rakkauteen isää kohtaan, vaikka isä oli äidin mielestä vain taivaanrannanmaalari, jonka kaikki aikeet jäivät toteutumatta. 

Parantava lääke  on lyhyt, humoristinen tarina Vanhasta Mämmelästä, joka on kuolemansairas ja saa apua vaimonsa Aliinan tuomasta ihmelääkkeestä, joka on varsin arkipäiväinen ja jokaisen saatavilla...

Niminovelli Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja on tositapahtumiin perustuva koskettava kertomus meren, luonnon ja kuoleman ylivoimaisuudesta. Tunnelma on käsin kosketeltavan hyytävä. Toisaalta se on myös lämmin kuvaus rakkaudesta ja lasten kiehtovasta ajatusmaailmasta.

Henkilöiden kuvaus on välillä vakavaa, surumielistä ja jopa kohtalonomaista, mutta myös huumorille löytyy sijaa. Kannattaa ehdottomasti lukea!

Marjanovellit, lyhytproosa, tarinat, meri, rannikot, lapset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti