10. toukokuuta 2013

Jari Tervo : Pyhiesi yhteyteen


Sakke Löysä, Karolus Hirttiö, Manta Salske, Pipsa Suurperkiö, Paavali Ansalanka, Osmo Nauris… kenenpä muunkaan kuin Jari Tervon kynästä syntyy tällaisia hahmoja. Pyhiesi yhteyteen (Tervon kolmas romaani vuodelta 1995) kirjassa näitä hahmoja sitten piisaa. Kolmisenkymmentä eri henkilöä papista kotirouviin, lapsiin  ja puliukkoihin antaa äänensä tarinalle, joka soljuu eteenpäin alkaen vappuviikolla tehdystä pikkurikollisen Marsipaani Räikkösen murhasta. Kaikki hahmot liittyvät jotenkin toisiinsa joko vihassa tai rakkaudessa (lähinnä kiimassa). Tarina onkin kuin omaperäinen versio rovaniemen kauniista ja rohkeista - tai pikemminkin hutsuista ja öykkäreistä. Marsipaanin murhalle löytyy motiivin omaavia tekijöitä enemmän kuin mitä paikallinen poliisi kykenee käsittelemään ja rovaniemeläinen show on valmis. Kyse ei oli kuitenkaan varsinaisesta dekkarista tai salapoliisiromaanista vaan romaani on tervomainen irvailu niin virkavallalle, yhteiskunnalle kuin elämän tragikoomisuudelle. 
Taiturimaisesti sanaseppo Tervo vie tarinaa eteenpäin iloissa ja suruissa huolimatta jatkuvasti vaihtuvasta kertojasta. Oikeastaan juuri se koukuttaa lukijaa, kun tietää, että uusi kappale tuo taas jotain uutta. Kirja ei polje paikoillaan missään vaiheessa. Tervo pihtaa murhaajan paljastamista 350 sivun verran ja totuus on yhtä karu kuin elämä itsessään on.
Pyhiesi yhteyteen on tragediaa ja komiikkaa sopivassa suhteessa. Kirja jota voi lukea missä vain ja useammankin kerran. Unohtaa ei sovi myöskään kirjasta tehtyä elokuvaversioa Rikos ja Rakkaus, pääosissa mm. Kaj Lehtinen, Esko Nikkari, Peter Franzen, Tiina Lymi ja Kari Hietalahti. Suosittelen molempia;)
”Kirkko oli täynnä. Minua se kummastutti, sillä en olisi uskonut, että Marsipaani oli niin suuressa suosiossa, että häntä tahdottiin kuin merkkimiestä saattaa viimeiselle matkalle. Mieleeni häivähti, että ehkä nimenomaan Marsipaanin vaikean luonteen vuoksi moni halusi tulla ikään kuin varmistamaan, että hän varmasti lähtee ja maahan menee.”


                                                                

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti