27. huhtikuuta 2014

Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan

27 eli kuolema tekee taiteilijan kertoo Angie-nimisen henkilön obsessiosta ikävuoteen 27.  Angien idoleita ovat kaikki 27-vuotiaina kuolleet julkisuuden henkilöt, kuten Jim Morrison, Kurt Cobain, Jimi Hendrix ja Janis Joplin. Angie aikoo itse vuoden aikana tulla kuuluisaksi kirjailijaksi ja sen jälkeen tehdä itsemurhan.

Kirjan keskeisiä henkilöitä ovat päähenkilö Angie sekä Suomessa asuva Piian ja Markon perhe. Lisäksi kirjassa tulee usein esille Angien ystävät Marek, Sláva, Kika ja Mojmir.

Tapahtumapaikkana pääasiassa on Suomi, jonne Angie matkustaa luomaan kirjailijan uraansa. Suomessa hän asuu Piian ja Markon saunamökissä, keskellä metsää ja melko kaukana kaupungista.

Kirjan pääteemana on Angien vanhenemisen pelko eli kirja on tietyllä tapaa kasvutarina. Vanhenemisen pelko tulee hyvin esille Angien kertoessa välillä kuinka hän on jonkun 27 vuotiaana kuolleen idolinsa ikäinen, esimerkiksi ”tänään olen yhtä vanha kuin Kurt Cobain sinä päivänä, jolloin hän otti haulikon, tunki sen piipun suuhunsa, painoi liipaisimesta ja antoi aivonsa lentää takaraivon kautta seinään.” Kirjan ajanjakso sijoittuu vähän reilu vuoteen, eli siihen aikaan kun Angie on 27-vuotias ja lähenee päivä päivältä 28 ikävuotta eli vanhenemisen pelko on läsnä joka päivä.

Kirjassa on pääasiassa neljä eri kertojaa. Kertojina toimivat Angie, Herra Possu, Kassandra sekä kaikkitietävä kertoja. Kirjan luvut vaihtuvat aina tietyn kertojan muuttuessa. Vaikka kertojavaihtelut olivat selkeästi eroteltu, sekoitti se silti lukemista. Varsinkin kun alussa ei tiennyt Herra Possun olevan pehmolelu tai Kassandran olevan Piian ja Markon kissa. Kaikkitietävä kertoja tuli esille luvuissa, joissa oltiin Piian ja Markon keltaisen auton kyydissä. Omaa lukukokemusta se häiritsi, kun ei tiennyt kertojista keitä he olivat tai miten he liittyivät toisiinsa. Jossain vaiheessa kirjaa langat alkoivat yhdistyä ja lukija pystyi päättelemään, miten kertojat liittyvät toisiinsa.

Vaikka Salmelan äidinkieli ei ole suomi, on hän pystynyt kirjoittamaan kirjan todella hyvin suomen kielellä. Kieli ei ole tönkköä kirjakieltä vaan monin paikoin myös kunnon puhekieltä. Hän on myös saanut kirjaan tuotua ironisen puolen. Voisi myös ajatella, onko Salmela ottanut Angieen piirteitä itsestään. Salmela on syntynyt Bratislavassa, Slovakiassa. Teoksessa ei suoraan kerrota, minne kirjan alku sijoittuu, mutta minulle jäi käsitys, että tapahtumapaikka on Slovakiassa kunnes Angie matkustaa Suomeen. Salmela on myös itse opiskellut suomen kieltä ja kirjallisuutta, niin kuin Angie.

Oma lukukokemukseni jäi hieman negatiiviseksi. Minä en pitänyt kertojavaihteluista ollenkaan, ne toivat sekavuutta kirjaan. Kertojista eniten minua ärsytti Herra Possun luvut. Tuntui myös, että kirjaan on pitänyt tunkea kaikki mahdollinen, niin sisällöllisesti kuin visuaalisestikin. Välillä luin Angien kirjoittamaa tekstin pätkää, joka sitten kuitenkin oli jollakin tapaa tapahtunut oikeasti. Myös kirjan kieli häiritsi. Kieli oli melko suoraa sekä ironista. Kirja oli myös melko negatiivinen sävyltään.

Tämä kirja luultavasti sopisi paremmin henkilöille, jotka pitävät ehkä hieman rajoja rikkovasta kirjallisuudesta.

- Mira K.

1 kommentti:

  1. Kuvaat Salmelan romaanin esittelyssä hyvin sitä, kuinka kertojanäänet siinä vaihtelevat. Se on tyypillistä postmodernistisessa romaanissa, joksi Salmelan teoskin voidaan mielestäni luokitella.

    VastaaPoista