15. toukokuuta 2014

Tamminen, Petri:  Enon opetukset (2006)Kirja koostuu kolmesta ajanjaksosta. Ensimmäinen osa sijoittuu vuoden 1981 heinäkuulle. Kertoja, Jussi, on 15-vuotias ja kesälomalla mummolassa, johon on kokoontunut muutakin sukua kesän viettoon.  Alkoholisoituneen isoisän terveys on hyvin huono ja hän vaatii nähdä arkkunsa etukäteen. Suku riitelee arkun hakemisesta ja parista muustakin asiasta vauhtiin päästyään. Enokin saa siinä sivussa kuulla olevansa kuten isänsä, vain viina ja perämoottorit mielessä. Eno, joka on kymmenen vuotta kertojaa vanhempi, lähtee kertojan ja kaverinsa Myrskyn kanssa arkkua ostamaan lähimmästä mahdollisesta paikasta, Turusta. 
Toinen ajanjakso sijoittuu 13 vuoden päähän. Eletään lokakuuta 1994. Jussi on jo 28-vuotias, perheellinen ja asuntovelallinen mies, eno on 38-vuotias. Jussi lähtee suvun kesämökiksi muuttuneeseen mummolaan. Tarkoitus on mennä viikonlopuksi kalaan sinne tulevan enon kanssa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat perillä. Usein enon kanssa käy niin.

Kolmas ajanjakso sijoittuu 11 vuoden päähän edellisestä, vuoteen 2005. Jussi, 39, kertoo helmi-heinäkuun välisestä ajasta. Hän tapaa enonsakin, joka asuu raisiolaisessa kerrostaloyksiössä.
Tamminen on erinomainen kirjoittaja. Hän on avannut tässä kolmenlaisen suomalaisen miehen tarinan. Yhtäällä ovat enon ja Myrskyn kaltaiset, Jussin mielestä jollain tapaa ylivoimaiset miehet. Toisaalla ovat kaikkien enojen ja Myrskyjen isät. Kolmantena ovat kertojan, Jussin, kaltaiset miehet, jotka näyttävät rakkautensa lihamureketta laittamalla.
 
”Toivoin, että olisi enemmän säätiedotuksen kaltaisia ohjelmia, joissa joku seisoisi kartan edessä ja kertoisi minulle, miten asiat ovat.”
Jussi tuntee olevansa aina sivussa elämästä ja ihmettelee, miten enon ja Myrskyn kaltaisilla miehillä hommat aina hoituvat. Niin tuntuu hoituvan kaikilla muillakin, eipä silti. Jussi on ujo, haluaa vetäytyä, epäilee itseään. Palattuaan epäonnistuneelta kalareissulta Jussi kysyy vaimoltaan, miten oppii, että keneltäkään ei tarvitse mitään odottaa. Vaimon vastaus on viisas. Tamminen tietää, mistä kirjoittaa.

Mitä eno sitten opetti? Kannattaa lukea ja miettiä, löytääkö itse enon opetuksia. Suosittelen kirjaa ja ylipäätään Tammisen tuotantoon tutustumista. Romaanillaan Enon opetukset Tamminen oli yksi Finlandia-ehdokkaista vuonna 2006.
Kirjailijasta:

Petri Tamminen on syntynyt vuonna 1966. Hän on yhteiskuntatieteiden maisteri ja asuu perheineen Asikkalassa. Tammisen romaaneja on käännetty useille kielille ja hänet on Suomessa palkittu erilaisin palkinnoin. Tamminen kirjoittaa novelleja, lyhytproosaa ja romaaneja usein häpeästä, riittämättömyydestä, ujoudesta ja miehenä olemisesta lakonisesti ja ymmärtävästi.
Teoksia:

Elämiä (1994), Miehen ikävä (1997), Väärä asenne (2000), Piiloutujan maa (2002), Muistelmat (2004), Mitä onni on (2008), Muita hyviä ominaisuuksia (2010), Rikosromaani (2012)
Runokokoelma:

Ennen kuin kevät voi tulla (2009)

-Saija
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti