25. huhtikuuta 2015

Joel Haahtela - Elena

Omistettu yksijalkaiselle arabille, joka lauloi 20. huhtikuuta 2002 Lovre-Rivolin metroasemalla.

Joel Haahtelan, Elena -pienoisromaanissa on päähenkilöinä eläkkeellä oleva mies ja Elena niminen nuori nainen, joka opiskelee yliopistossa. Mies on romaanissa kertojana ja tapahtumat nähdään sekä koetaan hänen silmin. Hän pohtii maailman menoa ja kuvailee mitä näkee ympärillään. Miehen näkökulma vaikuttaa vahvasti teoksen kokonaisuuteen ja sen luomaan tunnelmaan.

Elenan tapahtumat sijoittuvat Eurooppalaiseen kaupunkiin ja siellä olevaan puistoon mistä kirjan tapahtumat saavat alkunsa. Mies jää raitiovaunusta eri pysäkillä kuin yleensä ja kävellessään puiston halki hän näkee kauniin nuoren naisen. Siitä hetkestä ja päivästä lähtien hän palaa samaan puistoon, joka ikinen päivä pakonomaisesti nähdäkseen tämän naisen.

Kesällä mies matkustaa viisi tuntia junalla meren rannalle. Merellä on saari, jonka näkee hyvällä säällä paljain silmin.  Elena on kesän töissä tällä saarella sijaitsevassa hotellissa kerrossiivoojana. Mies seuraa häntä sinne nähdäkseen Elenan jälleen. Tapahtuma maata tai kaupunkia ei kerrota suoraan ja ne lukija saakin itse päätellä.

Kevät on kaiken uuden alku, silloin luonto herää henkiin täynnä elinvoimaa. Kesällä kaikki kukkii, sitä seuraa syksy, jolloin lehdet putoavat ja kuolevat. Se tapahtuu niin luonnon kohdalla kuin ihmisen elämässä. Nuoresta elinvoimaisesta ihmisestä, keväästä kasvaa aikuinen, elämän kesä, kunnes tulee vanhaksi ja saavuttaa taipaleensa syksyn. Se on Elenan aihe, vanheneminen.

Teemoina teoksessa on yksinäisyys, rakkaus, katoaminen ja etsiminen.

Romaanin yksi teemoista; katoaminen ilmenee miehen eräänlaisena kaipauksena omaa mennyttä ja kadotettua nuoruutta, elinvoimaisuutta kohtaan. Elenasta puolestaan hän etsii edesmennyttä vaimoaan, nuorta rakkauttaan ja rakastettuaan. Miehellä on vain rutiinit ja yksinäisyys ne teemat kulkevat mukana romaanin halki.


Elena oli mukava, kiinnostava ja raikas tuttavuus. Siinä on puristettu tiiviiseen muotoon paljon asioita ja ajatuksia.

Elena -pienoisromaani oli ilmestymisvuotenaan, 2003 Finlandia-ehdokkaana.

Joel Haahtela on ammatiltaan lääkäri ja Elena on hänen neljäs teoksensa, esikoinen on nimeltään: Kaksi kertaa kadonnut (1999).

Laura L.

1 kommentti:

  1. Joel Haahtelan tähänastinen tuotanto on kiinnostavan omaleimaista. Eräs blogisti on todennut Elenasta, että sen tarina on vähäeleinen ja hauras. Lisäisin tuohon vielä, että lyyrinen.

    VastaaPoista