3. toukokuuta 2015

Miika Nousianen - Vadelmavenepakolainen
Oletko kansalaistransu? Kyllä? Ei? Mikko Virtanen, Miika Nousiaisen Vadelmavene teoksen päähenkilö, huutaisi tässä kohtaa kyllä ja lujaa. 

Mikko Virtanen on suomalainen mies, joka asuu Helsingissä,  Suomessa. Mikko ei halua olla suomalainen, vaan kun on niin on. Vai onko? Ruoho on tunnetusti aina vihreämpää aidan läntisellä puolella ja sinne Mikkokin halajaa. Hän haluaa olla ruotsalainen, aito ruotsalainen.


Haluan olla syntyperäinen ruotsalainen, moderni, pehmeä ja ymmärtäväinen, Anderssonin perheen isä. Johansson tai Svenssonkin kelpaisi, tai vaikka Lindqvist.

Mikon pakkomielle Ruotsiin ja ruotsalaisuuden saavuttamiseen on surkuhupaisaa seurattavaa. Rakastettuaan katsoo usein ruusunpunaisten lasien läpi ja niin tekee Mikkokin. Ruotsi on utopia, Ruotsi on paratiisi, Ruotsi on Mikon taivas maan päällä. Nousiainen antaa meille avaimet Mikon pään sisään ja antaa meille tilaisuuden nähdä mitä epätoivoinen mies tekee toteuttaakseen haavensa.

Nousiainen kuljettaa lukijansa kahdeksan vuoden läpi Suomesta Thaimaan kautta Ruotsiin, jossa Mikko eräs joulu menee hieman liian pitkälle haaveidensa toteuttamisen kanssa. Sattumalta hänen onnensa kääntyy nousuu kun hän tapaa itsemurhakandidaatin Mikael Anderssonin, joka auttaa Mikkoa saavuttamaan ruotsalaisuuden.

Teoksen synkät asiatkaan eivät tunnu niin pahoilta Nousiaisen nokkelan sanailun ansiosta. Lämpenin kirjalle hitaasti, mutta alkukankeudesta päästyäni en malttanut laskea kirjaa kädestäni. Vadelmavene kannattaa lisätä lukulistalle, jos haluaa kokea hieman jotain erilaista näkökulmaa.

-Karoliina

3 kommenttia:

  1. Kirjoitit tämän blogitekstin niin hauskasti että kiinnostuin kirjasta heti!

    VastaaPoista
  2. Tätä on paljon kehuttu ja kuulostaa hyvältä kesälukemiselta. Asiat ovat aina paremmin jossain muualla...

    VastaaPoista
  3. Olen samaa mieltä, että bloggaus on hauskasti kirjoitettu ja siitä välittyy innostus kirjaa kohtaan. Nousiaisen Vadelmavenepakolainen kannattaa todellakin lukea. Se on aivan omaa luokkaansa!

    VastaaPoista