22. toukokuuta 2015

Sofi Oksanen: Puhdistus (2008)

Sofi Oksasen Puhdistus kertoo virolaisen Aliide Truun elämästä. Hänen pihaansa ilmestyvä nuori nainen, Zara, herättää synkkiä muistoja menneisyydestä. Puhdistus oli alunperin näytelmä, mutta suuren suosion saatuaan siitä tehtiin myös romaani.

Aliide ja Zara kohtaavat vuonna 1992, itsenäisessä Virossa. Aliiden arkea häiritsee aluksi vain kärpänen, mutta löydettyään pihalta mytyn, joka osoittautuu nuoreksi naiseksi, häiriintyy arki pahemmin. Zara kertoo paenneensa väkivaltaista miestään ja alkaa yksinäisen vanhuksen ja nuoren venäläis-virolaisen tytön kohtaaminen.

Kirja liikkuu ajasta ja kertojasta toiseen. Milloin käydään läpi Aliiden nuoruutta itsenäisessä Virossa, milloin miehitetyssä, milloin Zaran onnetonta elämää ennen pakoaan. Vähitellen paljastuvat asiat ja tapahtumat pitävät jännitystä yllä. Punaisena lankana on kahden erilaisen, eri tavalla kärsineen naisen kohtaaminen. Heräävät muistelot siirtävät lukijan ajassa taaksepäin, joskus onnellisimpiin aikoihin, joskus surullisempiin. Mielestäni kirjoitustyyli on erittäin mielenkiintoinen ja piti jännitystä yllä.

Eräs teemoista on naisten kokema alistaminen ja väkivalta. Lukeminen oli sopivasti ärsyttävää sekä herätti ajatuksia. Joitain lukijoita liiallinen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pahoinpitely voi ahdistaa liikaa, estäen lukemisen, mutta mielestäni kirjassa sitä käytettiin hyvin tehokeinona. Välillä lukeminen tuntui oikeasti pahalta. Kuvaus on erittäin uskottavaa.

En ole itse kaunokirjallisuuden suurkuluttaja, mutta Puhdistus oli mielestäni erittäin jännittävä lukukokemus. Se oli myös eräs näkemys historiallisista tapahtumista, kuvattuna ruohonjuuritasolla, ihmisten kokemuksina. Todella jännittävä ja sopivasti ärsyttävä kirja, jonka olisin voinut lukea jo kauan sitten.

JJ

1 kommentti:

  1. Sofi Oksasen Puhdistus oli myös minulle silmiä avaava ja jännittäväkin kuvaus naapurimaan lähihistoriasta. Suosittelen myös Oksasen romaania Kun kyyhkyset katosivat. Sekin kertoo Viron lähihistoriasta, mutta siinä näkökulma on miehisempi.

    VastaaPoista