10. toukokuuta 2015

Tuija Lehtinen - Morsiuskamari"Mitä tarkemmin olin päässyt perille ihmisten välisistä suhteista, sitä vakuuttuneempi olin, että kadun asukkaat olivat kuin pelikorttien hullunkurisista perheistä. Minulla ei ollut aikomustakaan solahtaa joukkoon."
 
Näin kirjan päähenkilö Neela Naakka luonnehtii Nappikaupan kadulla asuvia ihmisiä. Neela on nuori, itsenäinen nainen, joka vastikään muutti takaisin kotikaupunkiinsa. Vuokra-asunnon hän sai suutarintalon yläkerrasta, joka tunnetaan kadulla nimeltään Morsiuskamari. Kaikki kolme huoneistossa aikaisemmin asunutta neitoa ovat löytäneet itselleen miehen ja niinpä Neelankin ympärillä alkaa pyöriä useita varsin erikoisilla nimillä varusteltuja sulhasehdokkaita. Näitä seikkailuja seurataankin sitten yleisen tietotoimiston, Nappikauppa-nimisen kahvilan, juorupeilin välityksellä.
 
Neela Naakan tarina pysyy visusti nykyhetkessä ja pääsemme katsomaan hänen elämäänsä vilkkaalla Nappikaupan kadulla. Hänen elämässään saattaa pyöriä monia miehiä, mutta he eivät ole hänen elämänsä tärkein asia. Sosiaalisesti aktiivinen Neela pyrähtelee milloin teatterissa, milloin kahvilla Nappikaupan kadulla kuuntelemassa kahvilan omistajan Ebban selvityksiä kadun tapahtumista. Jännitystä ilmaan tuo äkillinen kuolemaan johtava yliajo, joka koskettaa kaikkia kadun asukkaita tavalla tai toisella.
 
Kirja on julkaistu vuonna 2013 ja sijoittuu hyvin aikansa romanttisten romaanien joukkoon. Itsenäinen Neela on modernien rakkausromaanien yleinen päähenkilötyyppi ja genrelle tyypillistä on myös se, että päähenkilöllä on monia potentiaalisia miesehdokkaita. Neela on yritteliäs, haaveilee oman yrityksen perustamisesta ja hänelle seurustelukumppani on vain yksi elämää täydentävistä tekijöistä. Jännitystä tämäntyyppisiin kirjoihin yleensä luodaan kuolemantapauksella ja niin tapahtui nytkin.
 
Tuija Lehtinen on hyvin suosittu suomalainen aikuisten- ja nuortenkirjojen kirjailija, eikä hän petä nytkään. Kirja oli mukava ja helppolukuinen, sopiva viikonloppukirja kun haluaa vain rentoutua tee- tai kahvikupillisen ääressä. Hahmojen kuvaukset olivat hullunkurisesti aivan nappiin osuvia ja löytyypä kirjasta varma keino miesten viekoittelemiseksi, ainakin jos grillillä työskentelevää naista on uskominen!
 
Morsiuskamari oli mukavaa "hömppälukemista" vakavampien kirjojen jälkeen. Olen aikaisemmin lukenut joitakin Tuija Lehtisen nuortenromaaneja ja pidin niistä paljon. Morsiuskamari ei siinä mielessä tuottanut pettymystä, sillä kirjassa oli mukana paljon huumoria - erityisesti hahmojen ja tapahtumien kuvauksissa - ja Neela päähenkilönä oli mukava poikkeus tietyiltä elämänkatsomusten alueilta verrattuna toisien, saman genren kirjojen päähenkilöihin. Tapahtumien loppuratkaisun arvoituksena pysyminen kirjan loppupuolelle saakka oli myös iloinen yllätys.


- Hanna I.

1 kommentti:

  1. Tuija Lehtinen todellakin kirjoittaa värikkäästi ja vetävästi sekä aikuisille että nuorille. Kotimaista chick lit -kirjallisuutta tarvitaan lisää, ja siksikin tämä romaani on pirteä ilmestys.

    VastaaPoista