13. huhtikuuta 2023

 Naomi Alderman, The Power (2016)


Valtakamppailu uudesta tulevaisuudesta

Se alkaa tytöistä. Tytöt ympäri maailmaa saavat huomata omaavansa uudenlaisen voiman. He pystyvät antamaan käsillään sähköiskuja, aiheuttamaan tuskallista kipua ja pahimmillaan jopa kuoleman. Miehet sitä vastoin joutuvat toteamaan, että heidän vaalimansa valta on karkaamassa heidän käsistään. Naisten hetki on käsillä, mutta mihin se johtaa.

Voimasuhteiden muuttuminen patriarkaalisesta matriarkaaliseksi on suuressa roolissa Naomi Alderman dystooppisessa tieteistrillerissä The Power (2016). Kirjan voi löytää myös suomeksi Gummeruksen kustantamana ja Marianna Kurton suomentamana nimellä Voima (2019). Kirja löytyi minun kirjahyllystäni englanninkielisenä, joten päädyin lukemaan sen alkuperäisellä kielellä.

Kirjassa seurataan trillerimäisen tiheään tapaan useasta näkökulmasta yhteiskunnan vaiheita aina voimien esiintulosta väistämättömältä tuntuvaan katastrofiin saakka. Tutustumme lähemmin Roxyyn nuoreen lontoolaisen mafiapomon tyttäreen, joka kirjan alussa joutuu näkemään äitinsä murhan. Allieen, josta voimiensa avulla tulee ihmeitä toteuttava ”Mother Eve”. Margot taas on amerikkalainen poliitikko, josta tulee suuri tyttöjen voimien hyödyntämisen puolestapuhuja. Tunde sitä vastoin on tukalassa asemassa, hän on miestoimittaja, joka matkaa pitkin maailmaa voiman heräämisen seurauksia ikuistaen.

” She thinks, as she drops down the trellis and crosses the back lawn, that maybe she should have tried to filch a knife from the kitchen before she left. But then she remembers – and the thought makes her laugh – that aside from cutting her dinner she really has no need for a knife, no need at all.“

Tieteiskirjallisuus on kautta aikojen nähty hyvin miesvaltaisena ja miesnäkökulmasta kirjoitettuna genrenä. Scifi on koettu myös ajoittain naisvihamielisenä, koska heidät kovin usein esitettiin tietyn kaavan mukaan ei niin edustavassa valossa. 1960-luvulla feministinen scifi ja sen pioneerit astuivat politisoimaan kirjallisuuskenttää. (Soikkeli, 2015, s. 102103.) Voima on kuitenkin ennen kaikkea feminististä tieteiskirjallisuutta ja ehkä tarkemmin spekulatiivista fiktiota.

Mitä sitten viime vuosikymmenien aikana suosioon noussut feministinen scifi on? Feministinen tieteiskirjallisuus on spekulatiivinen genre, joka käsittelee mielikuvituksellisesti feminismille tärkeitä asioita ja ilmentää niitä kirjallisin keinoin. Se paljastaa patriarkaalisen yhteiskunnan epäkohtia ja mekanismeja sen ylläpitämiseen. Se tuo samalla esiin myös naisten syrjintää. Feministiset tieteiskirjailijat voivat käyttää dystopiaa käydessään eräänlaista vuoropuhelua feministisen filosofian kanssa, ja samalla he kommentoivat naisten tilannetta nyky-yhteiskunnassa. (Gilarek, 2015 s. 34.) Kirjassa ei siis tapahdu miehille mitään sellaista mitä ei naisille tässä yhteiskunnassa tälläkin hetkellä tapahdu. Harvemmin kuitenkaan feministisessä spekulatiivisessa fiktiossakaan valtasuhteita käännetään näin radikaalisti päälaelleen. The Power nousikin otsikoihin juuri tämän radikaalin maailman takia ilmestyessään vuonna 2016. Kirja on kiinnostava myös siksi, koska se ei ala dystooppisesti vaan tulee vähitellen selväksi, että näin tulee käymään. 

Voimaan kannattaa tarttua jokaisen tieteiskirjallisuuden ja erityisesti dystopiakirjallisuuden fanin. Se herättää lukijassa paljon erilaisia tunteita aina ihmetyksestä raivoon ja jotkin kirjan kohdat saivat minut harkitsemaan myös lukemisen lopettamista. Kirjalla on kuitenkin myös sanoma ja se saakin lukijan miettimään – miksi ihmiset käyttävät aina valtaa väärin? Kirjasta on tehty myös TV-sarja, jota voi katsoa Amazon Primeltä maaliskuusta 2023 alkaen. Voisi olla mielenkiintoista nähdä kuinka kirjan maailma on saatu visualisoitua.

Teksti ja kuva: Roosa-Maria Tarkiainen

Lähteet

Aderman, N. (2017). The Power. Penguin Books.

Gilarek, A. (2015). The temporal displacement of utopia and dystopia in feminist speculative fiction. Explorations (Opole), 3(3), 3446. http://explorations.uni.opole.pl/wp-content/uploads/GilarekAnnaText_Lit_Final.pdf

Soikkeli, M. (2015). Tieteiskirjallisuuden käsikirja. Avain.


 

1 kommentti:

  1. Kiitos, olitpa valinnut mielenkiintoisen kirjan ja kerrot hyvin mistä feministisessä tieteiskirjallisuudessa on kyse. Monipuolinen teos, kun siinä on dystopiaa ja myös trillerimäisiä piirteitä. Olit löytänyt myös syvemmän viestin, tuon vallan väärinkäytön. Tähän vinkkinä Yle Areenassa oleva podcast-sarja 12 diktaattoria, jossa juuri pohditaan kuinka valta voi sokaista ja turmella haltijansa.

    Tämä kirja on hyvä pitää mielessä työssä. Juuri kuuntelin jotain kirjallisuuspodcastia, jossa kehotettiin olemaan hereillä mitä kirjoihin perustuvia sarjoja tai elokuvia Netflixissä ja muissa suoratoistopalveluissa on meneillään. Näitä kirjoja kannattaa nostaa esiin kirjastossa.

    VastaaPoista