13. maaliskuuta 2023

 Liliana Lento Dionnen tytöt (2016)


                                            

Keijuja, sisällissota ja kielletty rakkaus

”—Stella kuunteli raskain sydämin uutisia keijujen ja ihmisten välisen sisällissodan syttymisestä Delobriandissa. Keijujen vastarintaliike oli murhannut fretsien johtohahmona toimineen ministerin, ja fretsit olivat tästä suivaantuneena julistaneet sodan.”

Huolimatta tarinan synkistä teemoista, joihin kuuluu mm. rasismia ja syrjintää, on Liliana Lennon Dionnen tytöt (2016) yllättävän kevyt lukukokemus. Se on fantasian ja chick litin yhdistävä romaani, jonka tapahtumapaikkana on maailma, missä ihmiset, keijut ja menninkäiset asuvat yhdessä, mutta eivät sopusoinnussa. Vaikka ihmiset ja keijut tulevat toimeen menninkäisten kanssa, ovat ihmisten ja keijujen välit kireät. Tapahtumien keskiössä on keksitty maa nimeltään Fretannia.

Tapahtumat alkavat Stella-nimisen ihmisen muuttaessa keijuvaltaiseen Dionneen työn perässä. Siellä hän pian rakastuu keijuun nimeltään Adelina ja he aloittavat seurustelun. Sillä välin ihmisten ennakkoluulot keijuja kohtaan lisääntyvät, etenkin Fretannian pääkaupungissa, Delobriandissa. Nopeasti tilanne eskaloituu sisällissodaksi.

Fantasian genreä kuvaillaan eräänlaiseksi pakokeinoksi todellisuudesta (Tieteen termipankki, 2023), mutta Dionnen tytöt tarjoaa tällaista vain osittain. Fretannia ja sitä ympäröivät maat ovat kuin vaihtoehtoinen todellisuus nykymaailmalle. Samalla tavoin siellä on kirjakauppoja, verotoimistoja, poliittisia puolueita ja jopa suomalaistyylinen kahvittelu- ja juontikulttuuri. Keijujen ja menninkäisten olemassaolon lisäksi esiintyy kirjassa yllättävän vähän muita fantasian elementtejä. Sen pienempiä tuntomerkkejä ovat esimerkiksi maagiset, väriä vaihtavat lumpeenkukat ja (vähän avatut) tulevaisuudennäyt. Fretannian maailman isoimpia eroja meidän nyky-yhteiskuntaamme on vain se, että osalla väestöstä on siivet.

Ulkomaalaista chick litia kuvaa usein asuminen suurkaupungissa, luksuselämä, shoppailu ja juhliminen (Gustafsson, 2016). Suomalaisen chick litin tavoin Dionnen tytöt-romaaniin tosin kuuluu enemmän arkipäiväisyyttä, kuten työhuolia, ihmissuhdeongelmia ja kahvittelua ystävien kanssa (Aphalo, 2019). Suomalaisessa chick litissä saattaa myös taustalla häämöttää synkempi teema, joka tässä kyseisessä teoksessa on keijujen ja ihmisten välinen konflikti, mikä aiheuttaa usealle hahmolle esimerkiksi huolta heidän elinkeinonsa säilymisestä. Chick litille tyypillisesti ei Dionnen tytöt kuitenkaan ole yhtä raskas, kuin miltä se kuulostaa ja siinä on säilytetty ”kepeän humoristinen” sävy.

Fretanniassa ovat keijuihin kohdistuneet ennakkoluulot kasvaneet jo ennen sotaa, mikä on johtanut mm. siihen, että ihmisesimiehet ovat alkaneet maksaa keijuille vähemmän palkkaa, keksien sille erinäisiä syitä. Sodan syttymisen jälkeen Stella taas kohtaa työpaikallaan syrjintää, sillä hän on paikan ainoa ihminen. Ikävää käytöstä on siis selkeästi nähtävissä sekä ihmisten että keijujen puolella, vaikka ihmiset ovat kuitenkin isoimpia alistajia. Fretanniassa syntyy luonnollisesti myös paheksuntaa keiju-ihmispareja kohtaan. Tämän vuoksi kirjassa esiintyy jatkuvana teemana ”kielletty rakkaus”, mikä luo ristiriitoja monien keiju-ihmisparien välille. Tällä tavoin Dionnen tytöt kiinnostavasti nostaa fantasian keinoin esille myös todelliseen maailmaan kuuluvia ongelmia, kuten rasismi tai työpaikkakiusaaminen.

Romaanissa on myös havaittavissa LGBTQ-teemaa, sillä tarina seuraa erityisesti Stellan ja Adelinan suhdetta. Samanaikaisesti sitä ei korosteta, että he ovat naispari, ja ilmeisesti homofobiaa ei Fretannian maailmassa ole lainkaan. Tämä voi tehdä tarinasta virkistävän lukukokemuksen, koska homoseksuaalisuudesta ei tehdä Stellan ja Adelinan keskeisimpiä luonteenpiirteitä.

Dionnen tytöt-romaanista löytyy myös puutteita, kuten dialogin teennäisyys ja henkilöiden kanssakäymisten epärealistisuus. Ihmissuhteet saattavat edetä luonnottoman nopeasti tai hahmot avautuvat toisilleen henkilökohtaisista asioista ensitapaamisella. Yleisesti tekstistä huomaa, että kirjoittamisessa on vielä parannettavaa. Toisaalta tällaiset yksityiskohdat on helpompi antaa anteeksi, ottaen huomioon, että kyseessä on kirjailijan esikoisteos.

Kokonaisuudessaan Dionnen tytöt on kuitenkin kiinnostava lukukokemus. Se pakottaa esimerkiksi pohtimaan, miten me yhteiskunnassamme kohtelisimme mytologisia olentoja, vaikka ajatus on täysin hypoteettinen. Romaanissa keijuja kadehditaan ja syrjitään, ja sisällissodan aikana viedään sotavangiksi. Sotavankina keijuilta jopa katkaistaan siivet, tosin tämän teon vakavuutta lievennetään sillä, että heidän siipensä kasvavat takaisin ajan myötä. Kirjan luettua jää kuitenkin tunne, että meidän todellisuudessamme keijujen kohtelu olisi entistä brutaalimpaa. Näin on vaikea olla ajattelematta, kun ihmiskunnan historiassa pelkästään erivärisiä ihmisiä on orjuutettu. Miten siis kohtelisimme henkilöitä, jotka eivät ole edes ihmisiä, olivat he kuinka inhimillisiä tahansa?

Teksti ja kuva Marttaleena Suvanto


Lähteet

Aphalo, R. (4.9.2019). Chick lit syntyy kirjoittamisen ilosta. Lumooja. https://lumooja.fi/2019/09/04/artikkeli-chick-lit-syntyy-kirjoittamisen-ilosta/

Gustafsson, Mia. (31.3.2016). Kotimainen chick lit -kirjallisuus on jo salonkikelpoista – bimbo-leima on kadonnut. Yle. https://yle.fi/a/3-8778842

Tieteen termipankki (20.2.2023). Fantasiakirjallisuus
https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:fantasiakirjallisuus



4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tapa kirjalla lähestyä eriarvoisuutta fantasian keinoin. Lopun pohdinta oli hyvä ja pisti tosiaan miettimään, miten meillä kohdeltaisiin muita ajattelevia olentoja. Chick litti ei ole tuttu genre ja sitä voisikin lähestyä näin toisen genren kautta.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta ja kivasti kerroit kirjasta. Kiinnostavaa kuinka teos yhdistelee eri genrejä. Kirja käsittelee kyllä mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita. Mitä pohditkin, näkyy myös kuinka scifi kirjallisuudessa esitetään kohtaamiset muukalaisten kanssa.

    -Marianne

    VastaaPoista
  3. Todella hienosti tuotu esiin erilaista chick litiä. Henkilöt, miljöö ja kerronta kuulostavat haluavan rikkoa jokaista genreä koskevaa muottia ja kliseetä. Voisin hyvinkin uskoa, että tämä olisi loistavaa vinkattavaa jollekin fantasian ystävälle, joka etsii hieman erilaista luettavaa, sillä se sai ainakin minut todella kiinnostuneeksi -Valtteri

    VastaaPoista
  4. Tämä keijujen ja ihmisten vastainasettelu tässä teoksessa toi vähän mieleen Aveyardin nuortenkirjan Punaisen kuningattaren, jossa myös sisällissodan teemaa tavallisten ihmisten, punaisten, sekä hopeisten yliluonnollisia kykyjä omaavien välillä. - Mirka N.

    VastaaPoista