11. huhtikuuta 2023


Sarah Rees Brennan, Demonin merkitsemät (2009)

 Demonin merkitsemät

Veljeksillä Nickillä ja Alanilla on pian muutto edessä, kun demonikorpit hyökkäävät ikkunoiden lävitse. Koulusta tuttu Jamie tarvitsee apua, koska demonit ovat merkinneet hänet ja merkki on edennyt jo kolmanteen vaiheeseen. Alan on valmis auttamaan ihastuksestaan Jamien siskoon Maen. Nelikko lähtee etsimään apua demoneja kuhisevassa Lontoossa. Veljesten luottamus rakoilee matkan edetessä. Vanha vihollinen näyttää palanneen.

Jos tv-sarja Supernatural on tuttu, niin kirjassa on samaa fiilistä. Kaksi veljestä, jotka metsästävät demoneita ja muita hirviöitä, eivätkä piittaa kuin toistensa hengistä ja selviytymisestä. Kummastakin löytyy perheongelmia, vanhempi kuollut, hukassa, tai vihaa toista lasta. Myös Alanin ja Nickin veljessuhde muistuttaa Deanin ja Samin veljessuhdetta. Hahmoissa on myös samankaltaisuuksia.

Kirja sopii fantasiagenreen, koska kirjassa nousee esille sankarihahmo, tässä tapauksessa veljekset. Usein joku tarvitsee sankarin apua ja demonin merkitsemissä sitä osuutta hoitavat Jamie ja Mae. Sankarit lähtevät seikkailuun, jonka tavoitteella on myös hieman kiire. Teos sisältää yliluonnollisia olentoja, kuten noitia ja demoneja mutta on enemmän synkkää fantasiaa, yliluonnollisten piirteiden vuoksi. Taikaesineen osuutta tarinassa hoitaa suojelutalismaani. Vahvat fantasiafiilikset antavat myös vanhan vihollisen kauan haudottu paluu ja kosto.

Teksti ja kuva Marianne Haapasalmi


Lähteet:

Eepos finna. (i.a). Demonin merkitsemät. https://eepos.finna.fi/Record/eepos.332674?sid=2913460723

Risingshadow. (22.4.2016). Demonin merkitsemät. https://www.risingshadow.fi/library/book/5513-demonin-merkitsemat

Goodreads. (i.a). The Demon’s Lexicon. https://www.goodreads.com/book/show/1829655.The_Demon_s_Lexicon

Risingshadow. (i.a). Synkkä fantasia. https://www.risingshadow.fi/library/genre/dark_fantasy

Goodreads. (i.a). Dark Fantasy. https://www.goodreads.com/genres/dark-fantasy

Finlandia kirja. (i.a). Sarah Reed Brennan : Demonin merkitsemät. https://www.finlandiakirja.fi/fi/sarah-rees-brennan-demonin-merkitsemat-018e7a


3 kommenttia:

  1. Onnistuit kertomaan teoksesta olennaisen tiiviisti. Vertailit mukavasti teosta samankaltaiseen ja tunnettuun tv-sarjaan, mikä saattaa varmasti nostaa monien mielenkiintoa kirjaa kohtaan. Itselleni synkkä fantasia on vähän vieras, mutta haluaisin ehdottomasti tutustua tähän alalajiin. Ehkä jos tässä keväällä tai kesällä on aikaa, voisin napata tämän tai jonkun muun teoksen luettavaksi. Hyvä kun toit tämän alagenren edustajan esille.
    -Matti O.

    VastaaPoista
  2. Olit kirjoittanut mielenkiintoisesti. Luen harvemmin fantasiaa, mutta blogitekstisi herätti kiinnostuksen fantasian alagenreä kohtaan. Teos menee lukulistalleni. Kiitos vinkistä!
    -Elina Pöyhönen

    VastaaPoista
  3. Tiiviisti sait kerrottua hyvin kirjan sisällöstä, myös mukava kun vertasit Supernaturaliin niin antoi heti pienen infon, että mitä on luvassa kirjassa. Myös kiinnostaa tietää kuinka synkäksi teos menee, jos on suunnattu enemmän nuorille. Hyvä kun toit esille sellaisen teoksen.
    -Mikko Mäenpää

    VastaaPoista