16. maaliskuuta 2021

Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär 


Anno Domini 1422. Tallinnan syysmarkkinat. Musikantteja, kauppiaita, ritareita haarniskoissaan, suuria kolpakoita olvia, käsityöläisiä, maantierosvoja, leipureitten rinkeleitä, silmänkääntäjiä, turnajaisia – ja julma murhaaja.

Paljon kuolemaa elämässään nähnyt nuori Wibeke, Tallinnan pyövelin tytär, todistaa sateisena markkinailtana, kuinka mies tappaa toisen kivellä päähän hakkaamalla. Murhaaja säntää myös Wibeken perään, mutta tyttö ehtii pakoon. Myöhemmin murhapaikalta ei kuitenkaan löydy ruumista.

Pian apteekkari Melchior kutsutaan dominikaaniveljien sairashuoneelle, jonne on tuotu pahasti haavoittunut tuntematon mies. Melchior on apteekkarintyönsä ohella ratkonut useita murhia ja toimittanut katalia rikollisia Tallinnan raadin eteen tuomittaviksi, ja muistinmenetyksestä kärsivän nuorukaisen arvoitus alkaa kiinnostaa Melchioria. Paikallinen uhri ei selvästi ole mutta tuntee useita Hansa-kaupunkeja ja laskee sujuvasti monella valuutalla. Itsestään tai vanhemmistaan hän ei kuitenkaan muista mitään.

Kuumehoureissa soperretut sanat, väkivaltaiset unet ja kaksi revennyttä kirjettä nuoren miehen taskussa ovat johtolankoja, joiden avulla Melchior alkaa etsiä kadonnutta identiteettiä ja kivi aseenaan riehunutta rikollista. Toinen kirje vaikuttaisi kiireessä kirjoitetulta varoitukselta: kirjeen saaja on ainoa, joka tuntee petollisen murhaajan ulkonäön, ja kirjeen mukaan tuo murhamies on matkalla Tallinnaan.

Salanimellä Indrek Hargla esiintyvä virolaiskirjailija on tehnyt Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär -rikosromaania (2013) ja koko Melchior-sarjaa varten taustatyönsä hyvin. 1400-luvun Tallinna muureineen ja kapeine kujineen kuvaillaan yksityiskohtaisesti, ja välillä kerronta jopa lähes pysähtyy, kun jäädään kievariin särpimään munkkien panemaa olutta, hirtetään kuolemaantuomittuja tai jauhetaan lääkkeitä kaikenlaisiin kolotuksiin. Erityisesti vanhan Tallinnan tunteva lukija nauttii, kun huomaa tutut tornit, portit ja rakennukset, joiden keskellä Melchior jahtaa murhaajaa.

Historiallisten dekkareiden suosiota selitetään niiden tarjoamalla vastapainolla nykyaikaisille, rikospaikkatekniikkaa hyödyntäville rikosromaaneille. Välillä lukijat siis nauttivat kuulusteluilla ja muilla perinteisillä keinoilla ratkeavista arvoituksista. (Järvinen 26.6.2018.) Näin varmasti onkin, mutta Harglan dekkarisarjan vangitsevuus perustuu myös keskiaikaisen miljöön kiehtovuuteen. Sinettilakalla suljettujen kirjeiden, porteilla yöksi suljettavien kaupunkien ja ulkopuolisilta suljettujen kiltaverkostojen aika on loistava miljöö arvoitusdekkareille.

Monet vihjeet osoittavat kohti kauppias Werdynchusenin taloa, mutta kahden viattoman pitää kohdata murhaaja, ennen kuin Melchior ymmärtää, millaista peliä talossa pelataan ja kuka lopulta pelaa väärillä korteilla. Lopussa Melchior itsekin pelaa uhkapeliä kootessaan keskeiset henkilöt saman pöydän äärelle ja ohjaa sellaisen syyllisenpaljastusnäytöksen, josta jopa Hercule Poirot olisi kateellinen.

Lähde:

Järvinen, M. 26.6.2018. Historiallisten dekkareiden helmiä. [Verkkosivu]. Helsinki: Helmet. [Viitattu 1.3.2021]. Saatavana: https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Historiallisten_dekkarien_helmia(66003).


kirjoittanut Suvi Levonen

7 kommenttia:

  1. Erittäin kiehtovasti yhdistettyä historiaa ja dekkaria. Lisäksi keskiaikainen Viro alkoi kiinnostaa minua. Mielenkiintoisella tavalla vihjeitä murhaajasta annetaan myös, joten on pakko lukea toi kirja!

    VastaaPoista
  2. Menneisyyteen sijoittuva tarina, mukaansa tempaava juoni. Tässä tosiaan vaikuttaisi olevan vastapainoa nykyaikaiselle rikosromaanille. Luen dekkareita paljon, mutta tästä kuulen nyt ensimmäistä kertaa. Tämä menee ehdottomasti lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useasti pyrkinyt jo tähän kommentoimaan, joten koetan saada näin "vastaus"-versiolla julkaisun toimimaan...
      ja kun samaa ajatusta koettaa kirjalli-seen muotoon saada uudemman kerran, niin havaitsen ettei se ihan samoin onnis-tu. Ajatus kirjasta, joka kuvailee vanhaa Tallinnaa sekä luo sinne jo tavallaan toden-tuntuisen menneisyyteen liittyvän murhatapahtuman vaikuttaa mielenkiintoiselta.
      Ja jotenkin oletan, että tämä olisi itselleni ”uusi aluevaltaus” sillä yleisesti yhdistän keskiaikaan aina kaikkea mystistä ja yliluonnollista.

      Poista
  3. Hyvin kiehtovalta vaikuttava teos minunkin mielestäni; historiaa, keskiaikainen Tallinna ja jännitystä ja lisämausteena rohtoja sekoitteleva apteekkari Melchior ratkomassa rikoksia.Dekkareita on tullut luettua toistaiseksi vähän, tämä menee kesälukulistalle. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  4. Samoin minulla menee kesälukemisen listoille. Pitkästä aikaa houkuttelevalta kuulostava historiallinen dekkari. Ellis Petersin Veli Gadfael-sarjaa on luettu jo monta kertaa ja nyt onkin mielenkiintoista kuljeskella Tallinnan kaduilla (edes kirjan sivuilla) ja siirtyä vuosisatojen taakse. Eskapismia digilaitteiden orjuudesta.

    VastaaPoista
  5. Todennäköisesti menossa lukulistalle! Historia on kiehtonut aina siitä asti kun koulussa sitä opittiin ja myös Dan Brownin teosten kautta vielä enemmän. Tässä on myös varsin kiintoisa juoni ja henkilöhahmot, kiitos tästä vinkistä! T. Antti.

    VastaaPoista
  6. Mä haluan sitten kuulla, arvasiko joku ratkaisun ja missä kohdassa. Itse en vihjeiden perusteella olisi syyllistä napannut, mutta tosi hyvin ratkaisu lopussa lukijalle kyllä avataan.

    VastaaPoista