19. maaliskuuta 2021



Entäpä jos Helsingin Kansalaistorilla olisi pakolaisleiri?

Eletään lähitulevaisuutta sekä Suomessa että  toisaalla Euroopassa. Samaan aikaan kansainvälisistä yrityksistä koostuva Eurodef-joukko on vallannut koko Euroopan –  myös Suomen mukaan lukien. Sellaisesta dystopiasta kirjoittaa suomalainen esikoiskirjailija Lotta Dufva romaanissaan Limbodusa (2020).

Markku Soikkelin (2015, 12) jaottelun mukaan yksi tieteisfiktion alalaji on entäpä jos -tarina, jota Limbodusa mielestäni edustaa. Soikkeli (2015, 12) jatkaa, että entäpä jos -tarinoissa on tärkeintä esimerkiksi ajatusleikit. Lisäksi jonkin tutun asian liioittelu kuuluu entäpä jos -tarinoihin (Soikkeli 2015,12).

Ajatusleikki heijastuu jopa romaanin nimestä, koska se on nimiväännös Lampedusa -nimisestä saaresta , joka sijaitsee myös oikeassa elämässä Välimerellä ja kuuluu Italialle. Myös romaanin yksi keskeinen hahmo, saksalainen Ingrid, ja hänen kaverinsa ovat romaanin nykyajassa Lampedusalla vallankumouksen seurauksia paossa. Lampedusa on romaanissa yksi keskeisimmistä paikoista, mutta sitä se on myös todellisuudessa. Nimittäin moni tosielämän pakolaisen ensimmäinen olemispaikka Euroopassa on juuri Lampedusan saari, joka on tuttu myös pakolaisaiheisista uutisista.

Ingrid aloittaa lukuisten muiden ihmisten kanssa vallankumouksen, koska he ovat kyllästyneitä Eurodefin totalitaristiseen valtaan. Eurodefin vallan myötä myös moni suomalainen on joutunut pakolaisleirille, kuten Helsingin Kansalaistorille, jolle pystytetyt punaiset teltat kertovat suuresta ahdingosta. Pakolaisuutta ja totalitaristista valtaa on romaanissa osittain liioiteltu ja käännetty toisin päin Eurooppaa ja Suomea koskevaksi. Liioittelu ja toisin päin kääntäminen on tieteiskirjallisuudelle ominaista. (Soikkeli 2015, 12, 173.)

Limbodusa sekoittaa faktaa ja fiktiota, mikä on myös tyypillistä tieteiskirjallisuuden genressä (Soikkeli 2015, 173). Dufva tekee sen mielestäni raikkaan taidokkaasti, mikä tekee siitä juuri 2020-luvun lukijalle ajankohtaisen romaanin.


Lähteet

Dufva, L. 2020. Limbodusa. Helsinki: Otava.

Soikkeli, M.2015. Tieteiskirjallisuuden käsikirja. Helsinki: Avain.


Teksti ja kuva Veera Läspä

1 kommentti:

  1. Faktan ja fiktion sekoitus entäpä jos-ajatusleikillä kuulostaa todella mukaansatempaavalta. Tapahtumapaikan sijoitus tuttuun kaupunkiin tuo tarinaan varmasti lisämaustetta. Mielenkiintoinen kokonaisuus esikoiskirjailjalta, lukulistalle meni!

    VastaaPoista