1. huhtikuuta 2021

 Jännittävä seikkailu Lapin erämaassa



Kurikkalainen puualan yrittäjä ja liikemies Ossi Flinkman julistetaan hukkuneeksi. Todellisuudessa Flinkman on lavastanut oman hukkumisensa ja pakoilee velkojia ja vakuutusyhtiötä Lapin erämaassa. Leppoisa pakomatka muuttuu vähitellen toiminnan täyteiseksi ja jännittäväksi trilleriksi, jossa ovat osallisena muun muassa virolaiset palkkamurhaajat, omapäiset lappilaiset sekä saksalaiset eläkeläiset. Lapissa kuolleetkin puhuvat (2010) on trilleri, jonka on kirjoittanut Aslak Aapa. Aslak Aapa on jalasjärveläislähtöisen kirjailijan, Martti Peltomaan, salanimi. Martti Peltomaa on julkaissut omalla nimellään pääasiassa erä- ja luontoaiheisia novelleja, novellikokoelmia ja tietokirjoja. (Kirjasampo, [viitattu 20.3.2021]) Erä – ja luontokuvaukset ovat läsnä myös tässä teoksessa.

”Eräänä aamuna oli järvi riitteessä. Päivällä tuuli navakasti ja jää särkyi, mutta seuraavana aamuna jääriitto oli entistä vahvempi. Ossi veti verkkonsa pois.” (Lapissa kuolleetkin puhuvat, s. 33)

Yksi trillerin merkittävistä ominaisuuksista on jännitys. Trillerissä jännitys kasvaa vähitellen ja tiivistyy loppua kohti mentäessä, kunnes teoksen lopussa jännitys laukeaa. (Ruohonen 2016, 162) Lapissa kuolleetkin puhuvat -romaanissa jännitys syntyy pääosin kerronnan avulla. Väkivallan ja vaaran uhan korostaminen kerronnassa nostavat vähitellen jännityksen huippuunsa. Jännitys laukeaa teoksen loppupuolella, kun moottoriajoneuvoja ja ampuma-aseita sisältävä takaa-ajo päättyy. Väkivallan ja vaaran tunteen tuovat tähän romaaniin takaa-ajon lisäksi väkivaltaiset rikolliset ja kiinnijäämisen pelko.

”Flinkman kapusi kivelle ja näki kahden miehen ja koiran nousevan rannasta suoraan kohti heitä. Matkaa ei enää ollut pitkälti. Flinkman ei ehtinyt paljon suunnitelmia tehdä. Miehet ja koira näkisivät hänet, jos hän kaapaisisi karkuun.” (Lapissa kuolleetkin puhuvat, s. 46)

Toimintatrillereissä päähenkilö on yleensä sivullinen, joka on sattumalta joutunut mukaan tapahtumiin. Päähenkilö voi olla esimerkiksi tavallinen mies tai nainen, jolta löytyy yllättäviä voimavaroja. (Arvas 2016, 138) Ossi Flinkman on tavallinen yrittäjä ja liikemies, jonka velkaantuminen ajoi miehen pakomatkalle Lapin erämaahan. Toisaalta Flinkmanin voidaan ajatella olevan rikollinen, sillä teoksen alussa hän oli jo tehnyt vakuutuspetoksen ja harhauttanut viranomaisia. Rikoksen tehneitä päähenkilöitä kuvataan yleensä psykologisissa ja kovaksikeitetyissä trillereissä (Arvas 2016, 138).

Rikosten, jännityksen ja eräkuvausten lisäksi teoksessa on ripaus romantiikkaa ja huumoria. Uuteen tuttavuuteen rakastuminen ja kolmiodraama tasaavat jännitystä ja syventävät henkilöhahmoja. Huumoria puolestaan tuovat tähän teokseen esimerkiksi murretta puhuvat henkilöhahmot ja komiikka. Lapissa kuolleetkin puhuvat venyttää rikos- ja jännityskirjallisuuden konventioita lainaamalla ja yhdistelemällä muita kirjallisuuden genrejä sekä rikos- ja jännityskirjallisuuden alagenrejä keskenään.  Teoksen voisikin sanoa olevan lajihybridi.

Usean genren yhdistäminen samaan teokseen voisi kuvitella vaikeuttavan esimerkiksi juonen seuraamista tai jopa karkottavan teoksen mahdollisia lukijoita. Aslak Aapa on kuitenkin onnistunut luomaan tasapainoisen ja jännittävän erämaaseikkailun, joka pitää lukijansa tiiviisti otteessaan alusta loppuun asti.


Lähteet:

Arvas, P. & Ruohonen, V. 2016. Alussa oli murha: Johtolankoja rikoskirjallisuuteen. Helsinki: Gaudeamus.

Kirjasampo. Ei päiväystä. Peltomaa, Martti. [Verkkosivu]. [Viitattu 20.3.2021]. Saatavana: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123175996561637


Teksti ja kuva: Sofia Huhtanen



1 kommentti:

  1. Kiinnostavan oloinen kirja, jossa on monenlaista genreä. Monipuolinen teos varmasti. Tekisi mieli lukea tuo kirja.

    VastaaPoista