1. huhtikuuta 2021

Kiinnostaako sinua venäjän kulttuuri ja historia?
Tämä kirja on sinua varten!
 
Aleksei Tolstoi, historiallinen romaani Tsaari Pietari Ensimmäinen.



Kuva 1 Tsaari Pietari, tekijä Irina Cheburkova

Kirjailija aloitti teoksen kirjoittamisen jo vuonna 1929 ja kirjoitti sitä kuolemaansa saakka, vuoteen 1945. Vaikka romaani jäi kesken, se oli jo yli 500 sivuinen teos mikä sisältää kolme kirjaa: Pietarin lapsuus, nuoruus ja varhainen aikuisuus. Kaksi ensimmäistä kirjaa julkaistiin vuonna 1934 ja itse romaani vuonna 1945. Kirjassa on yli 500 eri henkilöä.

Kirja on täynnä erilaista historiallista tietoa Venäjästä. Tolstoi on erinomaisesti saanut yhdistettyä tässä teoksessa todelliset historialliset faktat ja oman hyvin elävän mielikuvituksensa. Kirjailija esittää meille Pietarin ensimmäiset 25 vuotta ja samalta ajalta Venäjän elämää ja historiallisia tapahtumia. Lukija tutustuu kansannousuun Moskovassa vuonna 1682, prinsessa Sofian hallitukseen ja kaatumiseen, Venäjän armeijan kampanjaan Krimillä, Pietarin lento Kolminaisuus-Sergius Lavraan, taistelun Azovista, Pietarin matkan ulkomaille, Streltsyn kapinaan, Venäjän sotaan Ruotsin kanssa ja Pietarin kaupungin perustamiseen (Let-Helper, [Viitattu 16.3.2021]).

Lukija pääsee tutustumaan venäjän kulttuuriin ja historiaan vuosien 1682 ja 1704 välillä.

Historiallinen romaani "Pietari Ensimmäinen" sisältää paljon erilaisia yksityiskohtia ja todella mielenkiintoista tietoa Venäjän historiasta ja Pietarin ajasta, kuten sosiaalisista konflikteista, valtio- ja kulttuuriuudistuksista, elämästä, tavoista ja tuon myrskyisän ajan ihmisistä (Let-Helper, [Viitattu 16.3.2021]).

Tsaari Pietari Ensimmäinen oli merkittävä henkilö Venäjän historiassa. Hän jätti valtavan perinnön Venäjälle, esimerkiksi kaupungin, johon edelleen ihastuu koko maapallo.

”- meidän täytyy rakentaa uusi kaupunki….

-Rakennamme, Pjotr Aleksejevitch – vuoden päästä on jälleen pystyssä…

-Mutta ei tänne…

-… Kaupungin rakennamme pohjoiseen, Nevalle…”

                                                                           (Tolstoi 1939, 252-253)

Mutta kaikista eniten arvostusta kirja on saanut nimenomaan siitä miten Tolstoi on osannut tuoda esille sen ajan venäjän kulttuuria ja tapoja.

- Venäläisen tavan mukaan tsaarin tarjoamasta maljasta ei saa kieltäytyä… jokaisen daamin ja kavaljeerin on juotava se täysinäisenä”  

                                                                           (Tolstoi 1939, 282)

Kirja on hyvin tyypillinen historiallinen romaani ja on loistava oman genrensä edustaja, vaikka tästä löytyy paljon muitakin teemoja. Teoksessa on rakkaus, parisuhde, oman identiteetin etsiminen, sota, ystävyys ja paljon kaikkea muuta. Se sopii kaiken ikäisille lukijoille. Itse olen lukenut sitä nuoruudessa ja se on edelleen yksi minun lempikirjoistani. Omistan kappaleen painovuodelta 1984 venäjän kielellä. Kirjan on suomentanut Juhani Konkka ja se ilmestyi vuonna 1939. Valitettavasti se sisältää vain kaksi ensimmäistä osaa. Olen lukenut ne venäjäksi, ja toivottavasti suomeksi se on yhtä mahtava kuin alkuperäisellä kielellä.

 

Lähteet

Tolstoi, A. 1939. Tsaari Pietari I: 1-2. Jyväskylä: Gummerus.

Народ и государство в историческом романе А. Толстого «Петр Первый». Ei päivämäärää. [Verkkosivu]. Lit-Helper. [Viitattu 16.3.2021]. Saatavana: https://lithelper.com/p_Narod_i_gosudarstvo_v_istoricheskom_romane_A__Tolstogo_Petr_Pervii. (Ihmiset ja valtio A. Tolstoin historiallisessa romaanissa "Pietari Ensimmäinen")

 

Teksti ja kuva Irina Cheburkova


 

1 kommentti:

  1. Huhhuh, mikä henkilömäärä teoksessa on! Voisin kuvitella, että lukukokemus on sen vuoksi melko raskas. Kun on kuullut tämän, harkitsisin kaksi kertaa ennen kuin tarttuisin kirjaan. Te, jotka olette lukeneet tämän, niin mitä mieltä te olitte tästä, vaikeuttiko henkilömäärä kirjan lukemista?

    VastaaPoista