13. huhtikuuta 2023

Christine Leunens,  Caging Skies (2004)


Aloitan tämän blogin minun lempparini siteerauksesta kirjasta.

’’Lies are like easy friends, there to help you out of troubled waters. Short term. But long term they’re traitors only there to make a wreckage out of your life…’’

Caging Skies on historiallinen romaani, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja maailmansodan loppuaikaan. Kirja kertoo nuoresta pojasta nimeltä Johannes, joka on Hitlerjugendin jäsen. Tarina kertoo Johanneksen näkökulmasta minkälaista toisen maailmansodan aika oli natsisaksassa nuorena teininä. Tarinan aikana Johannes saa selville, että hänen vanhempansa piilottavat juutalaistyttöä nimeltä Elsa heidän talossaan salaseinän takana. Kirja sitten jatkaa tarinaansa kertoakseen Johanneksen sekaisia tunteita Elsaan kohtaan, luonnollisesti aluksi Johannes vihaa ja haluaa vain päästä eroon Elsasta, mutta nämä tunteet muuttuvat tarinan aikana monimutkaisemmaksi.

Johannes kirjan päähenkilönä esittää ja kuvastaa hyvin nuoren pojan näkökulmasta minkälaista oli olla osa natsisaksaa. Ei pelkästään siten, että kirja esittää Johanneksen olevan suorastaan aivopestynä Hitlerin viestiin maailmasta ja juutalaisista, mutta myös mitä siihen aikaan arkipäivä sisälsi ja mitä nuorille opetettiin tähän aikaan.

Vaikka Johannes on kirjan päähenkilö häntä ei silti pidetä sankarina. Johannes omistaa monia piirteitä, mitä päähenkilöltä odottaa, kuten olevan itsenäinen, vahva sekä rohkea, mutta silti häntä pidetään itsepäisenä, ylimielisenä sekä romaani esittää hänen olevan manipuloiva sekä manipuloitu. Toisin sanoen, vaikka Johannes on päähenkilö, häntä silti pidetään ja kohdellaan kuin nuorta lasta, hänellä ei ole vastausta kaikkeen eikä hän aina tee oikeita valintoja, koska hän on vielä tosi nuori. Johanneksen sekavat tunteet tulevat kirjassa esiin Elsan kautta. Osana natsisaksaa Johanneksen pitäisi tietää mitä tehdä, kun se tulee Elsaan, eikä hänen pitäisi epäröidä tai olla tietämättä, kuinka toimia ’’oikein’’ hänen asemassaan, mutta Johannes silti epäröi sekä hänen tunteensa Elsaan muuttuvat, kehittyvät sekä menevät jopa synkkiin alueisiin. Aluksi luonnollisesti Johannes vihaa Elsaa ja haluaa yksinkertaisesti, että hänet poistetaan kuvista, mutta silti kirjan aikana tämä viha muuttuu aikanaan kiinnostukseksi ja jopa omituisesti rakkaudeksi. Sekä viimeiseksi joksikin synkäksi. Kirja käsittelee Johanneksen sekavia tunteita Elsaa kohtaan sekä toisen maailmansodan loppua kohdin ja sodan jälkiseurauksia. Mitä sitten tapahtuu Johanneksen tilanteessa, kun sota on ohi? Entä mitä tapahtuu Elsalle?

Caging Skies käyttää hyödyksi alueita, jotka tekevät historiallisista romaaneista hyviä ja kiinnostavia lukukokemuksia. Vaikka kirja perustuu historiaan, joka on jo meidän takanamme, kirja silti onnistuu kertomaan tarinan aikuistumisesta sekä mitä itsenäisiä päätöksiä joudut tekemään, kun sinua ei enää auteta tai opasteta kuinka toimia seuraavaksi. Joskus sinun pitää tehdä valinta ja sitten elää tämän valinnan kanssa.

Vaikka kaikki eivät ole eläneet Saksassa tai sen naapurimaissa toisen maailmansodan aikana, voivat he silti kuvitella minkälaista olisi ollut elää siellä tähän aikaan ja myös näitä pelkoja, joita olisi tullut. Joista varmasti yleisin pelko olisi auttaa juutalaista tähän aikaan. Miten itse toimisit, kun puhutaan toisesta ihmisestä? Seuraisitko vain sääntöjä ja antaisit toisen ihmisen pois, mutta samalla suojelet itseäsi ja rakkaitasi. Vai auttaisitko? Sen seurauksena et vain laittaisi itseäsi uhriksi tulla tapetuksi, mutta samalla sinun rakkaasi. Tekivätkö Johanneksen vanhemmat oikean valinnan, kun he halusivat vain auttaa toista ihmistä?

Caging Skies käyttää tätä aikakautta kertoakseen tarinan nuoresta pojasta, jonka uskoa kaikkeen, mitä hänelle on opetettu, koetellaan. Teos hyvin kuvastaa ja kertoo tarinansa sellaisesta perspektiivistä, jos kaikki mitä sinulle on opetettu ja kerrottu eivät pidä mitenkään paikkaansa, mutta sinun on pakko uskoa ja seurata tätä uskomusta. Muuten kamalia asioita ei pelkästään tapahdu sinulle, mutta myös kaikille sinun läheisillesi ja rakkaillesi. Tästä kirja kertoo erinomaisesti ja punnitsee kaikkia eettisiä päätöksiä ja ei-eettisiä päätöksiä, joita ei pelkästään Johannes tee, mutta myös hänen vanhempansa.

Toivottavasti kaiken tämän myyntipuheen jälkeen teos herätti mielenkiintoa Johanneksen tarinaan.

Teksti Mikko Mäenpää

Kuva https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1501659434i/25641300.jpg

 

Lähteet

Tieteen termipankki. (21.3.2017). Historiallinen romaani. https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:historiallinen_romaani

Goodreads. (i.a.) Caging Skies. https://www.goodreads.com/book/show/25641300-caging-skies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti