13. huhtikuuta 2023

 

Debbie Macomber, Karpaloniementie 44 

(suom. 2011, uusi painos 2022)




Rakkautta ja lämpöä pikku kaupungissa

Haluaisitko lukea monen ihmisen tarinaa yksissä kansissa? Se onnistuu, lukemalla Debbie Macomberin kirja Karpaloniementie 44. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin pieneen kaupunkiin nimeltä Cendar Cove. Teos kuuluu kirjasarjaan (Cendar Cove), mutta minusta osat voi lukea nurin kurisessa järjestyksessä. Suht hyvin pääsee sisälle henkilöhahmoihin, koska kirjasta löytyy henkilöhahmojen listaus kirjan alusta.

Kirjan tapahtumat lähtevät siitä, että Bob ja Peggy Beldon ovat toipumassa heidän majatalossaan tapahtuneesta epäilyttävästä kuolemantapauksesta. Kuollut henkilö osoittautui Bobin asetoveriksi Vietnamin sodan ajalta. Bobin kuolleen asetoverin arka tytär Hannah muuttaa asumaan heidän luokseen majataloon. Kaupungin yksityisetsivä Roy ryhtyy selvittämään Hannahin isän kuolemaa. Lisää jännitystä tuo, se että Roy saa salaperäisiä uhkausviestejä: ”Menneisyydelle on tapana tavoittaa nykyisyys”.

Turtola (2019) kirjoittaa, että romantiikka on tarinoiden henkilöhahmojen elämässä vain yksi osa-alue. Monissa rakkausromaaneissa on nykyään mukana esimerkiksi yhteiskunnallisia ja inhimillisiä ilmiöitä (Turtola, 2019). Vaikka teoksessa etsitään rakkautta sekä ylläpidetään rakkaussuhteita jännityksen lomassa, kirjassa on sen lisäksi inhimillisiä ilmiöitä, esimerkiksi onko kirjan yksi hahmoista valmis tulemaan uudemman kerran isäksi? Voiko keskenmenosta selviytyä? Tai välttyykö yksi hahmoista joutumasta vankilaan? Nämä kaikki selviää teille, jos luette tämän teoksen.

Olivia ja Jack eivät uskoneet vankilatuomion olevan kovin todennäköinen, mutta Charlotte oli kuullut huhuja tuomari Robsonista. Tämä noudatti lainkirjainta tiukemmin kuin Olivia ja teki mielellään roistoista varoittavia esimerkkejä.”

Tämä kirja ansaitsee tulla luetuksi, koska kirja oli hyvin mukaansa tempaava ja lyhyet luvut nopeuttivat kirjan lukua. Minusta tämä teos tai ylipäätään tämä kirjasarja ei ole kovin tunnettu, mutta sarja ansaitsisi saada enemmän huomiota. Tarkennuksena tähän en muita kirjoja kyseiseltä kirjailijalta lukenut. Kirja sopii sinulle, jos pidät romantiikasta, jossa on jännitystä mukana. Vaikka teosta ei olla luokiteltu romanttiseksi jännityskirjallisuudeksi. Minusta teos voisi olla hyvin romanttista jännityskirjallisuutta, koska siitä löytyy siihen alagenreen liittyviä elementtejä esimerkiksi romantiikkaa, kuolema, uhkauksia sekä jännittynyttä tunnelmaa jne. Jos kiinnostuitte lukemaan kirjan ja haluaisitte lukea lisää heistä, teidän onneksenne sille on olemassa jatkoa. Henkilöhahmojen tarina jatkuu teoksessa Satamakatu 50. Itse aion lukea tuon kyseisen teoksen.

Teksti ja kuva Elina Pöyhönen

 

Lähde

Turtola, K. (1.5.2019). Romanttinen kirja muuttuu: ennen päähenkilö oli neitseellinen nuori nainen, nyt naiset menestyvät ja mies tulee plussana kaiken päälle. Yle.fi https://yle.fi/a/3-10746824



3 kommenttia:

  1. Selkeä ja tiivis blogiteksti. Toit hyvin esille romantiikan genressä tapahtuneita muutoksia. Mielestäni on hyvä, että romanttisissa romaaneissa käsitellään nykyään monipuolisesti erilaisia aiheita. En ole lukenut varmaan ainuttakaan romantiikaksi luettavaa teosta, mutta pidin siitä, että toit esille vähemmän tunnetun kirjan/sarjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentti jäi vahingossa anonyymiksi, mutta kirjoittajana oli Matti O.

      Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä. Komppaan Mattia tuossa, että hyvä nostaa esiin kuinka romantiikka-genre voi pitää sisällään paljon muitakin teemoja. Luin itsekin kurssin innoittamana pari romantiikkaan "genretettyä" kirjaa ja yllätyin niiden monipuolisuudesta. Pääroolissa saattavat olla aivan muut asiat ja romantiikka näyttäytyy vain sivujuonteena.

    VastaaPoista