13. huhtikuuta 2023

Marisha Rasi-Koskinen, Pudonneet (2022)



Turnaround on tavallinen katu, jossa asuu tavallisia ihmisiä. Mutta ovatko siellä tapahtuvat asiat yhtä tavallisia vai eivät? Pudonneet seuraa kolmea nuorta, jotka yrittävät selviytyä päivä kerrallaan. Elias rakastaa roolipelejä, ja saapuu Turnaroundille perittyään biologisen isänsä talon sieltä, ja Ian puolestaan tekee musiikkia nauhoittamalla satunnaisia ääniä. Teoksen kolmannen päähenkilön, K:n, motiivit ovat epäselvät, ja häntä pidetään arvoituksellisena.

Vähemmistöt on huomioitu teoksessa hyvin. Eliaksen on adoptoinut kaksi isää, jotka ovat hyvin huolehtivaisia, ja välittävät Eliaksesta kovasti. Ian puolestaan istuu pyörätuolissa, ja joutuu nuoresta iästään huolimatta pärjäämään yksin. Myös yksinäisyyttä käsitellään hieman. Vaikka nämä eivät ole teoksen juonen kannalta keskeisimpiä asioita, on niiden kuvailuun silti panostettu.

Teoksessa on mielenkiintoista se, että sen genre paljastuu vasta noin puolivälissä kirjaa. Sitä ennen se on kuin mikä tahansa nuortenkirja, jossa seurataan nuorten kipuiluja. Teosta on myös vaikea käsitellä genrensä edustajana, siis scifi-kirjallisuutena, paljastamatta oleellisia asioita sen juonesta. Näiden asioiden takia sitä voidaan pitää myös rajatapauksena. Toisaalta teoksen käännekohdassa paljastuva yksityiskohta on hyvin tyypillinen piirre scifi-kirjallisuudessa.

Rasi-Koskisen tyyli luoda teoksen juoni on mielenkiintoinen ja erikoinen. Lukija luulee tietävänsä tarinan asetelman jo sen alkupuolella, mutta pienet yksityiskohdat alkavat tarinan edetessä luoda hämmennystä. Sen jälkeen ei oikein tiedä, mistä tarinassa on todella kyse, ja tekee mieli antaa kirjan viedä mukanaan. Rasi-Koskiselta on ilmestynyt vuonna 2019 hänen ensimmäinen nuorten romaaninsa Auringon pimeä puoli, joka voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon (WSOY, i.a.). Siinä tulee myös esiin kirjailijan omaperäinen kirjoitustyyli, mutta Pudonneet kannattaa lukea ensin, jos haluaa lukea molemmat Rasi-Koskisen kirjoittamat nuorten kirjat.

Teksti ja kuva Milla Kivisaari


Lähde 

WSOY. (i.a.). Marisha Rasi-Koskinen. https://www.wsoy.fi/kirjailija/marisha-rasi-koskinen


2 kommenttia:

  1. Kiitos Milla mielenkiintoisesta vinkistä! Tämä menee tbr-listalle.

    VastaaPoista
  2. Tämä herätti kiinnostukseni, koska kirjassa tuntuu olevan lähtöasetelmaltaan aika paljon samaa kuin Kazuo Ishiguron kirjassa, josta juuri kirjoitin tähän blogiimme: päähenkilöinä kolme nuorta, kirjan genre paljastuu hiljalleen, sekä juonen pärvöttäminen auki pienten yksityiskohtien kautta. Laitan kirjan nimen ylös. Kiitos, Milla.
    - Janne MT (Bronne-nickillä täällä)

    VastaaPoista