11. huhtikuuta 2023

 

Kiera Cass, Valinta



Unelmien poikamies ja Dystopia.

Kiera Cass on amerikkalainen bestseller-kirjailija, ja hänen teoksensa Valinta aloittaa samannimisen sarjan. Kirja on saanut paljon huomiota osakseen, ja siitä on tekeillä jopa Netflix-elokuva, mutta en ole huomannut samankaltaista huomiota Suomessa, tai se on ainakin minulta mennyt ohi.

Valinta vei minut mukanaan, se oli minulle nopealukuinen, ja aion lukea sarjan loputkin osat. Kirja oli mielenkiintoinen, ja vaikka mieltäisin kirjan genreksi dystopian, ainakin sarjan ensimmäinen osa oli helppoa viihdettä, jossa dystopian mahdollisuudet eivät jääneet mietityttämään. Ei tarvitse murehtia tietokoneiden valloittamaa maailmaa, ilmastokatastrofin jälkivaikutuksia tai sodan tuhoja. Toki väkivalta on taustalla läsnä, mutta se ei vielä tässä pääse turvallisten muurien läpi. Ihmiset elävät omaa elämäänsä, ja tosi-tv valtaa alaa, ihan kuten nytkin.

Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, ja omaan mieleeni tulee hieman Nälkäpeli, sillä kirjassa on luokkajako eri alueiden kesken, joissa osa elää enemmän tai vähemmän köyhyydessä, ja korkeimmalla hierarkiassa ovat itse kuninkaalliset. Mutta palatsin muurien takana on paljon niitä, jotka haluavat syrjäyttää kuninkaan.

Valinta kertoo America- tytöstä, joka laittaa hakemuksen osallistuakseen kilpailuun, jossa kruununprinssille valitaan morsian. Hakemusten joukosta valitaan joka alueelta yksi sopivan ikäinen nuori nainen, joka pääsee kilpailemaan prinssin rakkaudesta. Tytöt saavat oman huoneen palatsista, ja muodonmuutoksen ja pääsevät tapaamaan prinssin, ja siitä kilpailu alkaa. Kaikki televisioidaan koko kansalle.

Eli konsepti on kuin Unelmien poikamies, mutta sekoitettuna Nälkäpeliin.

Tämä on nuorten aikuisten kirja, josta ei draamaa puutu, sillä kilpailu prinssin huomiosta on kovaa. Tyttöjä lähetetään kotiin joka välissä ja joukko hupenee. Toki America pärjää aika hyvin, vai johtuuko se vain siitä että hän ei todellisuudessa halua prinsessaksi? Hän on kahden kesken prinssin kanssa hyvin avoin asiasta. Vai haluaako hän sittenkin prinssin itselleen kaikkien kahdenkeskisten hetkien jälkeen?


Teksti ja kuva Juulia Laitamäki 


Lähde https://www.wsoy.fi/kirja/kiera-cass/valinta/9789510464229

2 kommenttia:

  1. Itse olen törmännyt muutaman kerran Valinta -sarjaan, ja se vaikuttaa aika kiinnostavalta. Etenkin se, miten kevyt viihde ja dystopia on yhdistetty toisiinsa. Kovasti kiinnostaa myös tietää, miten tytöt käyttäytyvät prinssiä ja toisiaan kohtaan. Kirja vaikuttaakin sellaiselta, että siitä voitaisiin tehdä elokuva tai ehkä jopa sarja. Blogiteksti oli kivasti kirjoitettu; se herätti kiinnostuksen ja antoi selkeän kuvan siitä, mistä teoksessa on kyse.
    -Milla

    VastaaPoista
  2. En yleensä lue tämän kaltaista kirjallisuutta, mutta kuvasit sitä niin kivasti, että alkoi kiinnostaa (ehkä johtuu siitä, että juoni kuulostaa "fanifiktiomaiselta" - ihan positiivisessa mielessä!). Jotenkin juuri tällainen tosi-tv:n ja dystopian sekoitus on kiehtova käsite. Tuntuu, että panokset olisivat kovemmat kuin oikeassa elämässä.
    - Marttaleena S.

    VastaaPoista