13. huhtikuuta 2023

Grady Hendrix, Horrorstör (2014)

Tervetuloa Orskiin! 

Oletko koskaan astunut huonekaluliikkeeseen etsiäksesi kotiisi huonekaluja, mutta ulostietä labyrintistä ei ole. Kaikki mallihuoneet alkavat näyttää samalta. Kävelinkö jo tuon makuuhuoneen ohitse? Kenen lapsi huutaa käytävän päässä? Pysähdyt syömään kahvilaan, mutta istumassa pöydässä on epämääräinen läntti keskellä pöytää ja alipalkatut työntekijät eivät jaksa auttaa ja haluavat vain itsekin pois sokkeloisesta labyrintistä, johon ovat jääneet jumiin. Grady Hendrixsin Horrorstörin napatessasi käsiisi pääset kokemaan huonekaluliikkeen kauhut omasta kodistasi. 

Kirjan päähenkilö Amy on Orskin työntekijä, joka on halpa kopio Ikeasta. Huonekaluliike on joutunut ilkivallan kohteeksi öisin ja Amyn pomo Basil pyytää Amya ja toista työntekijää hänen kanssaan yövuoroon selvittääkseen, kuka aiheuttaa ongelmia. Amy tarvitsee kipeästi rahaa, joten hän suostuu viettämään yön Orskissa. Mitä liikkeen työntekijät löytävät kaupasta on paljon synkempää kuin he odottivat, eivätkä kaikki selviä yön ylitse.

Baileyn (1999, s. 130–132) mukaan kummitustalot (haunted house) kauhukirjallisuudessa ovat löytäneet juurensa goottilaisesta kauhusta. Kummitustalo-alagenressä kummittelu ja yliluonnolliset tapahtumat keskittyvät tietyn rakennuksen sisälle, eli kummitustaloon. Hendrixin teoksessa esiintyy tyypillisiä piirteitä paranormaalista kauhusta sekä kummitustalosta, mutta hän on uudistanut tapahtumien sijainnin huonekaluliikkeeseen sekä modernisoinut ja nykyaikaistanut genreä. Tyypillisesti kummitustalo-genressä hahmot selvittävät samalla, mikä kummittelee rakennuksessa ja samalla tavalla Horrorstörin kirjan henkilöille selviää Orskin sijaitsevan vanhan vankilan päällä, jossa vanginvartijat kohtelivat vankeja huonosti. Hendrix on onnistunut yhdistämään taitavasti genren tyypillisiä piirteitä, mutta samalla myös uudistanut kummitustaloideaa näkökulmalla, joka on hyvin huumorinen.

Grady Hendrixin Horrorstör yhdistää erinomaisesti kauhun tunnelmaa sekä huumoria. Kirjassa esiintyy paljon satiiria ja huumoria, joka käsittelee mm. amerikkalaista kulutuskulttuuria sekä isojen yritysten asenteita työntekijöitään kohtaan. Teos on selvä parodia Ikea-liikkeestä ja heti alkuun kiinnitin huomiota kirjan ulkoasuun. Kirja muistuttaa malliltaan Ikea-luetteloa, se on samankokoinen ja -mallinen. Kirjasta löytyy kuvitteellinen kartta myymälästä, sekä kappaleiden välillä on mainoksia huonekaluista. Huonekalujen mainoksista tulee kirjan edetessä myös uhkaavampia ja synkempiä. Alussa mainoksissa esiintyvät huonekalut ovat normaaleja pöytiä ja hyllyjä, mutta loppua kohti mainostetaan kidutuslaitteiksi peitettyjä huonekaluja yhä iloisella tavalla. Kirjan alkuosa on kevytmielinen ja huumorinen tarina huonekalukaupan kauhuista ja hahmoista, jotka ovat joutuneet oravanpyörään jumiin. Toinen osa muuttuu veriseksi, kun pahuus ilmenee. Lähde kirjan matkassa tekemään omat huonekaluostoksesi Orskissa ja ehkä pääset labyrintistä pois elävänä.

Teksti ja kuva Karoliina Huuskonen


Lähteet

Bailey, D. (1999). American Nightmares: The Haunted House Formula in American Popular Fiction. University of Wisconsin Press.


1 kommentti:

  1. Kiitos tästä nostosta! Kuulostaa sellaiselta kirjalta, jonka voisi hyvinkin lukea. Heti ensimmäisestä blogikirjoituksesi kappaleesta tuli mieleen painajaisten Ikea, joten onnistuit herättämään mielenkiintoni alusta alkaen. Satiirin ja kauhun yhdistäminen yhteiskunnallisen kritiikin keinona vaikuttaa myös kiinnostavalta kirjoittajan valinnalta. -Roosa

    VastaaPoista